העולם שאחרי הקורונה אילו חברות יובילו?
מהם השינויים המבניים שצפויים להתרחש בכלכלה העולמית אחרי המגפה – ואיך הם ישפיעו על המגמות והסקטורים בשווקים העולמיים. אלכס זבז'ינסקי – הכלכלן הראשי של מיטב דש, מנתח: מי יזנק, ידשדש או יתרסק
מגפת הקורונה טלטלה את העולם במהירות ובעוצמה. בדיעבד, די מוזר להיזכר שעד השבוע השלישי של פברואר 2020, העולם המערבי התנהל כאילו אין קורונה בעולם. הכלכלה הסינית – השנייה בגודלה בעולם, הייתה כמעט סגורה. כבר התחילו להופיע מקרי הידבקות ואפילו מוות מחוץ לסין, כולל באירופה וארה"ב, אך הבורסות המשיכו לעלות כאילו אין שום סיכון שמה שקורה בסין יגיע לארה"ב או לאירופה.
לפני משבר הקורונה, היה מקובל להניח שהיתרון של המדינות המערביות טמון בעוצמת המוסדות שלהן. המשבר חשף שדווקא הממשלות האסיאתיות היו הרבה יותר יעילות בכל מה שנוגע לניהול, התארגנות וכמות המשאבים
בניסיון לתקן את קוצר הראייה ממנו סבלו השווקים בתחילת המגפה, חשוב היום להסתכל קדימה ולנסות לראות איך ייראה העולם אחרי הקורונה. אילו שינויים מבניים צפויים להתרחש בכלכלה העולמית אחרי שהמגפה תחלוף.
מגמה 1 – חוזרים הביתה
ההאטה במגמת ההתרחבות של שרשרת האספקה הגלובלית, בהיקף המסחר בסחורות, החלה עוד לפני הקורונה. עליית השכר במדינות המתפתחות, שהורידה את האטרקטיביות של הקמת מפעלים שם, כמו גם גידול בביקוש הפנימי במדינות אלה, הובילו לפיתוח שרשרת אספקה מקומית שיועדה יותר ויותר לאותם ביקושים פנימיים במקום לייצוא. במקביל, האוטומציה כרסמה ביתרון של כוח העבודה הזול. מלחמת הסחר ומדיניות הפרוטקציוניזם קירבו עוד את המפעלים למקום שבו נמצא הביקוש העיקרי.
המגפה חשפה את פגיעותם של ספקים מרוחקים, וצפויה להאיץ את מגמת חזרתם של מפעלים רבים של חברות מערביות למדינות שלהן, במיוחד של מוצרים חיוניים כגון תרופות, ציוד רפואי ומזון.
ההשפעות העיקריות הצפויות על החברות
תחתית הטופס
מגמה – 2: שעתן הגדולה של המדינות האסייתיות
לפני משבר הקורונה, היה מקובל להניח שהיתרון של המדינות המערביות טמון בעוצמת המוסדות שלהן. המשבר חשף שדווקא הממשלות האסיאתיות היו הרבה יותר יעילות בכל מה שנוגע לניהול, התארגנות וכמות המשאבים. היתרון בהתנהלות אפיין לא רק את סין הטוטליטרית, אלא גם את הונג קונג, סינגפור, טאיוון, קוריאה ויפן.
עוד לפני המשבר המדינות באסיה צמחו הרבה יותר מהר, והממשלות שלהן היו הרבה פחות עמוסות בחובות (למעט יפן). נראה שאחרי המשבר פערי הצמיחה יגדלו לטובת אסיה ופערי יחס החוב לתמ"ג – לרעת המערב. זאת בעקבות תכניות חילוץ חסרות תקדים שמושקות באירופה, ארה"ב, קנדה ואוסטרליה. גם הירידה החדה במחירי הסחורות, במיוחד של הנפט, מטיבה עם הכלכלות האסייתיות.
ההשפעה על החלטות ההשקעה
השווקים באסיה נחשבו עד כה יותר מסוכנים במשברים וספגו ירידות חזקות יותר מהשווקים במערב. משבר הקורונה הראה שאין לזה ממש הצדקה. מנהלי השקעות צפויים לתת מעתה והלאה משקל גדול יותר בתיקים לשווקים באסיה.
מגמה 3 – עוברים לעשות דברים מרחוק
רק כ-4% מהעובדים בארה"ב עבדו מהבית בימים שלפני משבר הקורונה, והמעבר היה איטי. המשבר חשף כי שיטת עבודה מהבית לא רק אפשרית להרבה יותר עובדים, אלא גם במקרים רבים עדיפה לעובדים ולמעסיקיהם. עובדים מהבית לא מבזבזים זמן בפקקים ובאינטראקציה חברתית בתוך המשרד, שלעיתים גוזלת זמן רב מדי. הם גם גמישים יותר מבחינת שעות העבודה. המעבר לעבודה מהבית מקטין את זיהום האוויר ומשחרר מקומות חניה באזורים צפופים. מסתבר שגם הרבה דברים אחרים, כמו לקנות, ללמוד ואפילו להשתתף בשיעור התעמלות, אפשר בקלות לעשות מבלי לצאת מהבית וזה גם בטוח יותר.
ההשפעה על החלטות ההשקעה
מגמה 4 – זרם השקעות לשירותי בריאות ופארמה
המשבר חשף חוסר מוכנות של מערכות הבריאות ומחסור במשאבים ברוב מדינות המערב. עקב כך, השקעות במערכות הבריאות במדינות השונות צפויות לגדול באופן משמעותי, בדגש על פיתוחים טכנולוגיים לטיפול מרחוק בחולים. פלטפורמות לשיתופי פעולה בתחום המחקר הרפואי, שהתחזקו מאוד בזמן המשבר, ימשיכו להתרחב.
מגמה 5 – אל תספידו את התיירות והתעופה
ענף שירותי התיירות והתעופה האזרחית קיבל מכת מחץ במשבר הקורונה, שמעמיד בסימן שאלה המשך קיום של חברות רבות. גם אם המשבר יסתיים יחסית, אנשים לא יחזרו לטייל וליהנות בהיקף מלא עוד זמן רב.
עם זאת, הטבע האנושי בסופו של דבר יחזיר אנשים לטייל ולנפוש. גם אחרי אסונות טבע כמו רעידת אדמה וצונאמי באסיה, דליפת כור גרעיני ביפן או מחלת הסארס בסין, התיירות ותנועת האנשים חזרו לשגרה. אף אירוע לא חיסל תיירות ונופש. לכן, יתכן שכדאי לנצל את השפל אליו מגיעות מניות של חברות רבות בשני הסקטורים הללו.
מגמה 6 – הטכנולוגיה היא (שוב) המלכה
אלמלא המהפכה הטכנולוגית שהתרחשה בשנים האחרונות, ההתמודדות עם משבר הקורונה הייתה קשה הרבה יותר. חשוב להגביר חשיפה לתחום הטכנולוגיה בתיקי ההשקעות בתקופה זו של שפל בשווקים, על חשבון הענפים שהמשבר מאיץ את דעיכתם.
אתר מונגש
אנו רואים חשיבות עליונה בהנגשת אתר האינטרנט שלנו לאנשים עם מוגבלויות, וכך לאפשר לכלל האוכלוסיה להשתמש באתרנו בקלות ובנוחות. באתר זה בוצעו מגוון פעולות להנגשת האתר, הכוללות בין השאר התקנת רכיב נגישות ייעודי.
סייגי נגישות
למרות מאמצנו להנגיש את כלל הדפים באתר באופן מלא, יתכן ויתגלו חלקים באתר שאינם נגישים. במידה ואינם מסוגלים לגלוש באתר באופן אופטימלי, אנה צרו איתנו קשר
רכיב נגישות
באתר זה הותקן רכיב נגישות מתקדם, מבית all internet - בניית אתרים. רכיב זה מסייע בהנגשת האתר עבור אנשים בעלי מוגבלויות.